2018 MA baigiamieji kūrybiniai projektai

Vasarė Krugždaitė. Instaliacija „Pelėsis kontekste“, 2018

Pelėsis kontekste, tai interaktyvi instaliacija, kurią sudaro „ekspozicijos vedlys“- skaitmeninė knyga ir 7-ios istorijos – kūriniai erdvėje. Skaitmeninėje knygoje pateikiamos istorijos supažindina su aplinka, kurios nepažįstame, o kūriniai erdvėje pastiprina pelėsio pažinumą per tokius jutimus kaip uoslė, rega, lytėjimas, skonis. Tai yra susipažinimas su savo pojūčiais iš naujo. Nerimas, nekantrumas, baimė, dvejonė ir kiti jausmai taip pat telpa į vieną erdvę.  Augimas, virtimas vis kitokia materija, daiktų transformavimas, įtaka gamtai, žmogaus buičiai, plačiai visuomenei – visa tai gali būti pelėsio kontekste.


Greta Alice Liekytė. Instaliacija „Savi kūnai“, 2017

Savos išvados

Savi kūnai tai galimybė bendrauti su savimi pačiu, kalbinti save, užduoti sau suktus klausimus ir gauti dar apgaulingesnius atsakymus. Tai galimybė savo pilve rasti skylę ar maudytis degančioje upėje. Derealizuotame pasaulyje neprivalai tikrinti fizikinių dėsnių ar bandyti pabusti iš sapno, depersonalizuotame kūne laisvai apsigyvena šimtai balsų, kurie konkuruodami sukuria dūzgiantį bičių avilį, kuriame kartkartėmis gali išgirsti vieną kitą rišlesnį žodį. Surinkęs žodžius su jais gali daryti ką tik nori - įprasminti juos pasitelkiant simbolių žodyną ar sukurti nesirimuojantį eilėraštį. Bandant viską surišti į nuoseklią būseną , pagrįsti įvykių seką moksliškai, chemiškai, logiškai, labai lengva pradėti panikuoti.

Sunku pripažinti, kad tavo kūnas kartais tavęs neklauso arba girdi tai, ko nesi sakęs. Lygiai kaip sunku kasryt jį budinti ir naktį migdyti, kuomet nesi tikras, kuo jis virs vėl.

O kartais , jaučiant visišką sumišimą ir kankinantis nežinioje ko griebtis, pajunti kaip sunkūs vokai atsimerkia, ir prieš tave stūkso milžiniškos vienspalvės lubos, kuriose nėra sunkių kūnų, nėra mirgančių rankų ir šimto balsų.

Pabundi.